Izložba
Dom > Izložba > Sadržaj
Које су различите врсте хроматографије?
- Mar 29, 2016 -

Које су различите врсте хроматографије?


Постоји много различитих начина коришћења хроматографије. Ово су неке од најпознатијих:


Папирна хроматографија

Једноставан папирни хроматографски експеримент показује како се мрље тинта на папиру раздвајају у боје компоненти када потапате папир у воду.

 

Ово је "спот на папиру" експеримент који често радите у школи (такође ефекат који смо описали на почетку када вам папири мокрају). Обично ставите тачку мастила у близини једне ивице неког филтер папира, а затим повуците папир вертикално са доњом ивицом (најближе месту) навареном у растварачу као што је алкохол или вода. Капиларна акција чини да растварач путује до папира, где се састаје и раствара боје. Растворено мастило (мобилна фаза) полако путује до папира (стационарна фаза) и раздваја се у различите компоненте. Понекад су обојене; понекад их морате обојити додавањем других супстанци (које се називају програмери или развијају течности) које вам помажу у идентификацији.

 

Колумнска хроматографија


Уместо папира, стационарна фаза је вертикална стаклена посуда (колона) пакирана са високо адсорбентном чврстом материјом, као што су кристали силика или силика гела, или чврста материја обложена течностима. Мобилна фаза се пумпа под високим притиском кроз колону и раздваја у његове компоненте, које се затим уклањају и анализирају. У хроматографији са течним колоном, студирана смеша се поставља на један крај колоне и додата додатна супстанца под називом елуант, како би јој помогао да прође. Танка филмска хроматографија је варијација ове технике у којој је "колона" заправо филм од стакла, пластике или метала обложен врло танко слојем адсорбентног материјала

 

Гасна хроматографија


До сада смо размишљали о хроматографији течности који пролазе кроз чврсте материје, али једна од најчешће коришћених техника је врста колонске хроматографије која користи гасове као мобилну фазу. Гасна хроматографија је углавном аутоматизована врста хемијске анализе коју можете урадити са софистицираном комадом лабораторијске опреме која се назива, не изненађује, машина за гасну хроматографију.

 

Прво, мали узорак мешавине супстанци које се истражују ставља се у шприц и убризгава у машину. Компоненте смеше се загревају и одмах испаравају. Затим додамо носач (елуант), који је једноставно неутрални гас, као што је водоник или хелијум, дизајниран да помогне гасовима у нашем узорку да се крећу кроз колону. У овом случају, колона је танко стакло или метална цијев обично напуњена течностима која има високу тачку кључања (или понекад гел или адсорбентну чврстоћу). Како мешавина путује кроз колону, она се адсорбује и раздваја у своје компоненте. Свака компонента се појављује на крају од краја колоне и креће поред електронског детектора (понекад и масеног спектрометра), који га идентификује и штампа врх на графикону. Задњи графикон има серију врхова који одговарају свим супстанцама у смеши. Гасна хроматографија се понекад назива хроматографијом са вапорном фазом (ВПЦ) или са поделом хроматографије за гас и течности (ГЛПЦ).

 

Срдачан поздрав,

 

АЛВСЦИ тим

Схаокинг АЛВСЦИ Тецхнологиес Цо, Лтд

(Хроматографија / Потрошни материјал и потрошни материјал)